Mums visiem vajag ūdeni. Katru dienu. Mēs dzeram ūdeni. Mēs mazgājamies ūdenī. Pēc ēšanas mēs ūdenī nomazgājam traukus. Ūdens ir visur. Ūdens ir jūrā un upēs. Ūdens līst no mākoņiem. Veikalā ūdens ir pudelēs. Ūdens uz mūsu mājām tek pa caurulēm. Ja mēs atveram krānu, ūdens tek no caurulēm laukā. Latvijā nekad netrūkst laba ūdens.

Ūdens ir arī zem zemes. Zeme sastāv no sīkiem graudiņiem. Starp tiem vienmēr ir vieta gaisam vai ūdenim. Dziļāk pazemē zeme kļūst cieta. Latvijā pazemē bieži sastopams smilšakmens. Tas ir akmens no saspiestām smiltīm. Tādos akmeņos ir mazi caurumiņi. Kad līst lietus vai kūst sniegs, tad ūdens nonāk uz zemes virsmas. Tas iesūcas starp smilšu graudiņiem. Tas iesūcas mazajos caurumiņos pazemē. Visu ūdeni, kas iesūcies zemē, sauc par pazemes ūdeni. Pazemes ūdeni nevar redzēt, jo tas ir paslēpies zem zemes. Mēs gribam zināt, ko ūdens dara zem zemes. Vai tas stāv uz vietas? Vai tas tek uz jūru vai upēm? Cik vecs tas ir? Zinātnieki trīs gadus pētīja pazemes ūdeni.

Pazemes ūdeni nevar redzēt. Mēs nevaram ieiet pazemē un apskatītiesm kāds tas ir. Tāpēc zinātnieki uzzīmēja pazemi datorā. Datorā nav īsta pazeme. Bet tā izskatās īsta. Mūsu datorā var apskatīt smiltis, mālus, akmeņus. Var apskatīt ūdeni zem zemes. Var apskatīt, ko tas dara zem zemes. To sauc par pazemes modeli.

Zinātnieki uztaisīja pazemes modeli un sāka pētīt, ko dara pazemes ūdens Latvijā. Pazemes ūdens ir ļoti daudz. Vairāk kā visās upēs un ezeros. Zem zemes ūdenim ir grūti tecēt. Tas var tikai lēni sūkties pa mazajiem caurumiņiem. Kad ūdens nolīst pie Tavas mājas, tas iesūcas zemē. Zem zemes tas lēni sūcas prom. Tāpat kā upes, mūsu pazemes ūdens sūcas uz jūru. Ūdens, kas šodien iesūcas zemē pie Tavas mājas līdz jūrai nonāks pēc simts gadiem. Ja ūdens sūcas caur smiltīm, tas paliek ļoti tīrs. Ja mēs gribam dabūt pazemes ūdeni, mēs izrokam aku. Zemē var arī izurbt lielu caurumu. Ja caurumā ieliek cauruli, tad ūdens tek pa cauruli uz mūsu mājām. Tā var dabūt ļoti tīru ūdeni. Pazemes ūdens no Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas sūcas uz jūru cauri Latvijai. Tādēļ mums vienmēr būs daudz garšīga pazemes ūdens.

Ļoti senos laikos Latvijā bija auksts. Nebija vasaras un virs zemes bija augsti ledus kalni. To sauca par ledus laikmetu. Zinātnieki modelī apskatījās, ko darīja pazemes ūdens ledus laikmetā. Tāpat kā šodien ūdens sūcās pazemē. Mēs varam pazemē atrast ūdeni, kas iesūcies zemē izkūstot ledum.

Pazemes ūdeni dzer ne tikai cilvēki. Augi iestiepj sava saknes zemē, meklējot ūdeni. Pazemes ūdeni dzer koki un pat zāle. Ūdeni līdz kuram var aizsniegties augu saknes sauc par gruntsūdeni. Ziemā augi guļ. Pavasarī tie pamostas, padzeras pazemes ūdeni un uzplaukst. Vasarā ir karsts. Izžūst arī pazemes ūdens, kas atrodas tuvu zemes virsmai. Augi ar īsām saknēm var nokalst. Zinātnieki pētīja vai augiem Latvijā vienmēr pietiks pazemes ūdens.

Dalīties